JULKILAUSUMA LÄHI-IDÄN UUDESTA SODASTA

Tuesday 7th October 2014

Yhdysvallat, joka johtaa Nato-valtioista ja arabihallituksista koostuvaa ”halukkaiden koalitiota”, on käynnistänyt uuden sodan Lähi-idässä. Barack Obama ja muut länsijohtajat vakuuttavat meille sen oleva täysin toisenlainen, kuin George W. Bushin Lähi-idän sotaseikkailu. Tavoitteena on vain ”vahingoittaa ja viime kädessä tuhota” ryhmä, joka vaihtelevasti tunnetaan Islamilaisena valtiona, ISIS:inä ja ISIL:inä. Tiedotusvälineet ovat täynnä uutisia tuon ryhmän tekemistä julmuuksista.

Todellisuudessa pommitushyökkäys ISIS:iä vastaan on jatkoa Bushin ”terrorisminvastaiselle sodalle”. ISIS syntyi keskellä kaaosta, jonka aiheutti USA:n hyökkäys Irakiin. Se on kukoistanut Bashan al-Assadin hallinnon Syyrian vallankumouksen tuhoamiseksi käymän ja kansanryhmien uskonnolliselle vastakkainasettelulle nojaavan sisällissodan ansiosta, jota ovat ruokkineet Washingtonin uskolliset liittolaiset Saudi-Arabia ja muut Persianlahden maat. Ja Nuri al-Malikin korruptoitunut ja raaka kansaa toisiaan vastaan lietsova hallinto, jota USA tuki Irakin vakauden palauttamiseksi, sai aikaan kasvavaa tyytymättömyyttä sunnivähemistön keskuudessa, ja ISIS on käyttänyt sitä hyväkseen vallatakseen Fallujahin ja Mosulin.

ISIS:n vastaisen kampanjan perustelut – sen ”keskiaikainen” ideologia ja sen menetelmien raakuus – ovat aivan samoja, joita al-Qaidasta käytettiin oikeuttamaan hyökkäykset Afganistaniin ja Irakiin. On totta, että ISIS:n ideologia on taantumuksellinen ja sen menetelmät kammottavia – etenkin se, miten se ottaa kohteekseen shiamuslimit ja kristityt ja siten sabotoi yhtenäisen liikkeen kehittymistä läntisiä imperialistivaltoja ja niiden paikallisia liittolaisia vastaan.

USA:n johtama kampanja kuitenkin vain ruokkii tukea ISIS:lle ja antaa jihadistien näyttäytyä todellisina imperialismin vastaisina taistelijoina. Niiden, jotka laativat Afganistanin ja Irakin tuhonneet sodat laatijoiden, ei voi luottaa puolustavan ISIS:n uhkaamia, kuten Pohjois-Syyrian kurdeja. Tämä ei ole ”humanitaarinen sota”, vaan sota läntisen kapitalismin herruuden ylläpitämiseksi Lähi-idässä ja tuota herruutta tukevan taantumuksellisen poliittisen järjestyksen pönkittämiseksi.

Sodan kummallekin osapuolelle on olemassa vaihtoehto. Vuonna 2011 arabimaiden kansanjoukot osoittivat, että ne pystyivät synnyttämään kansan vallankumoukset korruptoituneita ja raakoja diktatuureja vastaan Tunisiassa, Egyptissä ja Syyriassa. Todellinen muutos tuli alhaalta ja syrjäytti Ben Alin Tunisiassa ja Mubarakin Egyptissä ilman apua USA:lta, joka tosi asiassa tuki molempia tyranneja. Vastavallankumoukset, jotka pyrkivät pyyhkimään nämä kansannousut, ovat luoneet olosuhteet, joissa taantumus monissa eri muodoissa – USA, Israel, Assadin hallinto, Saudi-Arabia, ISIS – ovat pystyneet ottamaan aloitteen takaisin. Olemme kuitenkin luottavaisia, että uudet vallankumoukselliset mullistukset karkottavat nämä voimat. Sillä aikaa lupaamme mobilisoida tätä uutta sotaa ja kaikkia sen mukanaan tuomia katastrofeja vastaan.